hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

60-годишната история на „Хидрострой“ се гради от поколения хора, посветили живота си на строителството. Хора, построили емблематични за Варна и региона обекти – пътища, тунели, пречиствателни станции, язовири, водопроводи, канализационни колектори жилищни и обществени сгради. Компанията работи успешно в областта на строителството и поддръжката на обекти от пътната инфраструктура, както в страната, така и в чужбина. Обществените и жилищните сгради, построени от „Хидрострой“ отговарят на философията за развитие на интелигентни градове. Те съчетават креативни концепции, комфорт, екологична и достъпна среда. Чрез интегрирането на знания и умения компанията разработва иновативни и устойчиви решения, за да превърне амбициозните концепции в реални проекти.

Историята

Създадена през септември 1962 г. от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет под името „Водстрой – Варна“, през 1970 г. компанията е преименувана на СУ „Водно строителство”. Четири години по-късно получава името, което носи и днес – „Хидрострой”.

Реформите в българската икономика от 90-те години на миналия век, масовата приватизация, развитието на частната собственост и предприемачеството водят до промяна в капитала и структурата на управление на фирмата. Промените в екипа ѝ обаче не са драстични, защото хората приемат компанията като кауза и част от живота си. Във времената на несигурност и кризи „Хидрострой“ продължава да е отговорен работодател, поемащ грижата за стотици варненски семейства.

През 2007 г. „Хидрострой” АД отбелязва своята 45-годишнина. Поводът е съпътстван от официалното откриване на новата ѝ административна сграда във Варна и поредния приз на министерството на регионалното развитие и благоустройството за изключителен принос в икономическото развитие на града.

През 2010 г. „Хидрострой” АД открива представителни офиси в София и Бургас. Разширяването на дейността е резултат от успешно реализирани проекти на територията на страната и в чужбина. Компанията разкрива нови специализирани работни места и утвърждава позицията си на социално отговорен работодател.

Емблематичните строежи

Сред значимите проекти, реализирани през 2016 г. е реконструкцията и основният ремонт на една от емблемите на Варна – зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, отличен с първа награда в конкурса „Сграда на годината“.

Година по-късно „Хидрострой” АД измества корпоративния си офис в гр. Варна в реконструирания и обновен MALL VARNA. Освен с добре обмислените обеми, високият стандарт на сградата е постигнат с качествените съвременни материали, които създават усещане за удобство и комфорт. През същата година стартира изпълнението на най-мащабния в последното десетилетие проект в град – реконструкцията на бул. „Васил Левски“.

През 2018 г. „Хидрострой” АД стартира редица проекти, свързани с транспортната инфраструктура, сред които: изграждане на отсечка от АМ „Хемус” и реконструкция на бул. „Съборни” във Варна. Компанията приключва проектите „Проектиране и строителство на жилищен комплекс „Лабиринт” и „Реконструкция на хотел Астория“ в к.к. „Златни пясъци“. Година по-късно „Хидрострой” приключва с шест месеца предсрочно изграждането на отсечката по трасето на АМ „Хемус”. Компанията приключва успешно и изграждането на бул. „Васил Левски”.

Въпреки трудностите през пандемичната 2020 г. „Хидрострой” АД завършва транспортни и инфраструктурни проекти, сред които са проект „Обход на Габрово” – част от Трансевропейския транспортен коридор, реконструкция на ПСОВ – к.к. Златни пясъци, изграждане на ПСОВ – гр. Видин, изграждане на многофункционален спортен комплекс във Варна и рехабилитация на пътя Кранево – Бургас.

Характерно за последните две трудни години е, че те донесоха на компаниите, особено в строителния сектор, не само последиците от Ковид пандемията, но и допълнителни условия на турбулентност и несигурност на бизнес средата. Съвсем естествено, една от целите на „Хидрострой“ е да преодолее последствията от натрупаните кризи, да изпълни поетите ангажименти към клиенти и партньори и да търси и прилага нови подходи за адаптация и повишаване на конкурентоспособността си.

Човешкият капитал

Да накараш членовете на екипа да вървят в общата посока и да се ангажират с тази цел, за нас означава, че сме си свършили работата като работодател. Защото членовете на нашия екип са ангажирани и добре информирани, освен отлични професионалисти те притежават лоялност и ясна преценка за предизвикателствата, които стоят пред нас като компания и като екип. Целта ни при работата с хората, които са част от нашия екип, винаги е била те да се идентифицират с компанията, да бъдат информирани и добре обучени, да са мотивирани, да стимулираме позитивните междуличностни отношения и да заслужим тяхната лоялност, категоричен е изпълнителният директор на „Хидрострой“ Николай Пашов.

В последните две години компанията не спира да се развива и да работи по едни от най-големите инфраструктурни проекти. Зад всички тези постижения стоят хора с различни житейски пътища, свързали професионалния си живот с „Хидрострой“.

Ветераните със забележителна лоялност

В компанията работят хора със забележителните 50 години стаж. Динко Динев започва работа в Хидрострой през април 1971 г. и работи като шофьор до май тази година. Колегата му Петко Стефанов започва година по-късно и до днес е част от екипа. Животът мина в Хидрострой, започнах работа още преди казармата през 77-ма, споделя Живко Петков. Нашата фирма се е сравнявала винаги с най-големите предприятия в миналото и като условия на труд и като заплащане, и като социални придобивки. Много съм доволен от фирмата и в момента, все пак работя вече 45 години. Построили сме пречиствателни станции, водоеми, пътища… Пожелавам си така да продължава, да има работа и сигурност за хората, завършва разказа си Живко.

През 1988 година Станка Стоянова започва работа като магазинер на склад, каквато е и до днес, въпреки, че вече е пенсионерка. За тези 34 години, разбира се, че е имало и трудни моменти, но хубавите са били повече. Доволна съм от това, което правя, от отношението, от условията.

Тунелът „Чайка“, помпена станция „Комунари“, дренажната галерия в Балчик, язовир Цонево, втори горнопоясен колектор, водопроводите „Камчийски пясъци“ и „Шкорпиловци“ са все обекти от важно значение за икономиката на региона, за чието построяване си спомня Валентин Вичев. Той е част от екипа на „Хидрострой“ от 1990 г. В разказа му има и умиление и гордост, и усмивка, и малко горчивина, защото смята че обществото не цени достатъчно труда на хората, които стоят зад големите инфраструктурни проекти.

Нина Иванова, инспектор „Безопасност и здраве при работа“ споделя семейни спомени за дядо си, който през целия си живот е работил в „Хидрострой“. Бил е управител на столовото хранене, а в дома им, дори и след като той си отива от този свят се пазят спомени, свързани с трудовия му път.

И любовта идва на работното място

Юлия Грозева, ръководител на отдел ПТО, също е сред „ветераните“ на компанията, работи в нея от години. Трудно е да намери време за спокоен разговор, защото работата е много, но е удовлетворяваща. „Хидрострой“ е работно място и за съпруга ѝ, но това не е изключение, защото любовта към работата за някои се превръща и в любовта на живота им и така семействата, създадени в голямото корпоративно семейство на „Хидрострой“ са повече от 10.

Сред най-новите попълнения на корпоративното семейство на „Хидрострой“ е и Мис Варна 2021 Стефани Карова, тя озарява офиса с усмивката и скромността си. Трудно ѝ е да говори за себе си, въпреки успехите. Все пак споделя, че се чувства добре, все още е студентка, но иска да продължи да работи във фирмата и след дипломирането си. Цени високо ведрата, забавна и творческа среда, защото това прави атмосферата в компанията приятна. А когато хората се забавляват и се чувстват на мястото си, са мотивирани и продуктивни.

Текстът е публикуван в приложението РЕСТАРТ ВАРНА на в. „24 часа“.