hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

С официална церемония днес бе поставен старта на строително-монтажните работи по проект „Разширение, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Чайка“ гр. Бяла и свързаните с него укрепване на свлачище и брегоукрепване“.

Един изстрадан, жадуван и мечтан обект, нарече проекта кмета на община Бяла инж. Пеньо Ненов. Той изказа благодарност на общинската администрация и екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за положения огромен труд през последните месеци, както и на областна администрация – Варна за подкрепата.

„Убеден съм, че този стратегически проект ще промени облика не само на общината, но и на региона и ще допринесе за неговото бъдещо развитие“, посочи още Ненов.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков припомни, че проектът има дълга история. Идейният проект е създаден още през 2001 г., но разрешението за строеж е подписано от министър Шишков на 7 март тази година и реалната работа по реализацията му вече започва с брегоукрепването на района и укрепването на свлачищата в него. В пристанището ще има до 400 лодкостоянки, което ще го направи най-голямото в страната, допълни Шушков.

Общата стойност на проекта е над 38 милиона лева. Той включва два основни етапа – укрепване на свлачище и брегоукрепване, и реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Чайка“ и техническа инфраструктура за пристанищни нужди. Реализацията на първия етап ще струва около 5 милиона лева, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изпълнител на проекта е „Хидрострой“ АД.