hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров направиха инспекция на строителството на Северната скоростна тангента. В момента по трасето работят над 200 машини с цел ускоряване на строителните дейности. Очаква се до края на годината проектът, който се изпълнява със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“, да бъде завършен.

Министър-председателят препоръча пълна мобилизация, за да се спазят сроковете според европейските изисквания. Очаква се до дни археолозите да завършат проучванията си и да освободят терена за работа.

Общата дължина на Северната скоростна тангента е окол 17 км. Стойността на договора е близо 180 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е Консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Строителният надзор осъществява Обединение „СЖС ТЕХНОС – СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания.

Трасето преминава през землищата на селата Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна.

Началото на участъка е на около 1.1 км след разклона за с. Мрамор. Завършва при пътния възел тип „пълна детелина” на Софийския околовръстен път на 1.1 км след началото на АМ „Хемус”.

По дължината на трасето са разположени 7 напречни връзки и 5 пътни възела. Предвидено е изграждането на 18 големи съоръжения. Тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление.

Изграждането на Северната скоростна тангента е от изключително значение за трафика в района на София. Тя не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между няколко коридора от нея.