hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Когато през 2018 г. започва кампания за спасяването на катедралния храм „Свето успение Богородично” във Варна, буквално става дума за неговото спасение. Куполите на най-големия православен храм в града и катедра на Варненския и Великопреславски митрополит не са били ремонтирани от построяването му през 1886 г., а медните обшивки на покрива не са пипани от повече от 80 години.

Независимо че храмът е в самото сърце на морската ни столица и през лятото е пълен с туристи от цял свят, състоянието му беше критично. Цялата покривна конструкция се нуждаеше от основен ремонт, защото изгнилите ламарини не спирали дъждовната вода. Тя се просмуквала в стените и така постепенно унищожавала стенописите на катедралата.

Целта ни беше да направим основен ремонт на целия храм, почвайки от покривната и куполната конструкция, защото станалото скоро щеше да бъде непредотвратимо. Затова организирахме цяла кампания, a сред най-крупните дарители в нея беше Велико Желев”, разказа пред „24 часа” Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Реализираният проект е за основен ремонт на куполната конструкция, покритията, елементите на фасадната каменна облицовка, която била основно почистена. Сменени са елементите на подкуполните остъклявания и стъклописите, сменени са дървените входни врати.

В проекта са използвани специфични методи и технологии за възстановяването на покривните медни обшивки и декоративните метални конструкции за куполните кръстове, за възстановяването на каменните корнизи и облицовъчните елементи, но така че да бъдат укрепени и обработени за трайно съхранение. С помощта на друг дарител куполите на храма дори са позлатени и в крайна сметка през 2022 г. гордостта на Варна получи отличието „Сграда на годината” в категорията „Социална инфраструктура – култура, наука и образование”.

Митрополит Йоан не пести похвалите си и за друг дарителски акт на собственика на „Хидрострой”. Велико Желев и брат му Иван са изградили със собствени средства и са дарили на жителите на община Вълчи дол, откъдето е родът им, параклиса „Св. Димитър”.

Общо 740 хиляди лева са дарили досега фирмите от групата „Мавели”, част от които са „Хидрострой” АД, “ВДХ” АД и „Пътстрой ВДХ” ЕАД, за храмове и параклиси и това е само малка част от тяхната благотворителна дейност за последните няколко години, която възлиза на повече от 2 милиона лева.

С над 415 000 лв. са подпомогнати различни общини в България: Суворово, Девня, Борино, Вълчи дол, Бяла, Варна, Ветрино, Добрич, Дългопол, Стралджа, Трявна, Сливен, Хасково, Шабла, Ябланица, Габрово, Павликени, Кресна, Карнобат, Айтос, Дългопол, Столичната община и др.

Сред интересните проекти, които „Хидрострой” подкрепя през 2020 г., е провеждането на теренно-археологичните проучвания в района на недвижимата културна ценност от национално значение Антична крепост на нос Св. Атанас в град Бяла.

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. По време на археологическите проучвания там са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение и може би най-значимият за науката обект – раннохристиянски сакрален център.

В подкрепа на изкуството и на няколко читалища в страната са дарени близо 20 000 лв. Средствата са за Ловчанското читалище „Наука 1870″, за певческия състави към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, за Националния фолклорен събор, проведен през 2019 г., както и за отбелязване на 100-годишнината на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Съществена част от дарителската дейност на „Хидрострой” е обърната към средното професионално образование. С дарение от над 10 хиляди лева например компанията помага за изграждането на учебен тренировъчен център за работа със сложна пътностроителна техника в Професионалната гимназия за селско стопанство „Св. Георги Победоносец” в Суворово.

Според директорката на училището Марияна Великова без тази подкрепа не би било възможно гимназията да кандидатства по Националната програма за професионално обучение за средства за изграждане на цялостния център.

На децата и особено на момчетата им е интересно с този тренажор и от 4 години, откакто създадохме специалността, първо се запълват точно тези паралелки. Децата виждат, че се строят пътища, че има перспективи в тези професии, и дори в една от паралелките имаме момиче”, каза пред „24 часа” Великова.

Освен това дарителите помагат на професионалната гимназия и неофициално – за транспорт до най-близките пунктове на фирмата, където се провеждат допълнителни обучения или практика, както и за всякакви нужди, които възникват в учебното заведение.

Друго училище, което фирмите подпомагат, е Средно училище „Васил Левски в град Вълчи дол.

В подкрепа на деца и младежи „Хидрострой” АД е дарила над 65 000 лв. Сред каузите, които подкрепят, са SOS детски селища, Националното сдружение на сираците, Движението за национална кауза (ДНК) – неправителствена организация, създадена в началото на 2016-а по идея на Андрей Арнаудов и събрала със свои съмишленици популярни лица от различни сфери на обществения живот средства за Дома за медико-социални грижи за деца във Варна, университети, средни училища, професионални гимназии и детски градини.

Близо 12 000 лв. са дарени в подкрепа на различни фондации. Сред тях са „Живот без бариери” за подпомагане на хора със зрителни увреждания, Фондация „Тео” за подпомагане и развитие на школата по приложна математика и физика в Казанлък с ръководител Теодосий Теодосиев. По този начин се създава и поддържа интерес към природните науки и технологиите у широк кръг от ученици, студенти и учители и се култивира поколение от талантливи приложници. Подкрепя се и Фондацията на Българските военноморски сили за отбелязване на 143 години от създаването на ВМС през 2022 г.

Над 88 000 лв. са дарени от дружествата на частни лица, като средствата са предимно за лечение на тежки заболявания. А между 2020 и 2022 г. са направени дарения за почти 250 000 лв. на болници. През 2020 г. за УМБАЛ „Света Марина във Варна са закупени 5 респиратори SWH – 31010 за инвазивна вентилация на деца и възрастни на обща стойност малко над 181 000 лв. Изграден е и паркинг за автомобили към лечебното заведение.

Със средствата, събрани от продажбата на жилищата в комплекса „Лабиринт на обща стойност 55 000 лв., са закупени инсулинови помпи и сензорни устройства за отчитане на кръвната захар. С тяхна помощ се извършва мониторинг на състоянието на деца на възраст от 1,5 до 3 години за период от 220 дни. Подобни устройства са дарени за пръв път у нас.
Дарените средства за Българския червен кръст пък са 25 000 лв. 8400 лв. през 2020 г. е получил Районният център по трансфузионна хематология във Варна за закупуване на легло за събиране на плазма.

Между 2019 и 2021 г. дружествата „Хидрострой” и ВДХ подкрепят „Българската Коледа” със 17 000 лв. А за спорта са дарени над 146 000 лв. – за клубове по футбол, волейбол, шахмат и таекуондо.

След взрива в Хитрино на 10 декември 2016 г., когато товарен влак дерайлира и цистерна с пропан-бутан се взриви на прелеза насред селото и предизвика смъртта на 7 души, а други 29 бяха ранени, трагедията на жителите породи вълна от съпричастност. „Хидрострой” също подпомогна пострадали, като изгради, въведе в експлоатация и дари еднофамилна жилищна сграда на стойност малко над 160 000 лв.

Социалната отговорност е част от ценностите и корпоративната култура на фирмите от групата “Мавели” АД, част от които са дъщерните дружества “Хидрострой” АД, ВДХ АД и “Пътстрой ВДХ” ЕАД, едни от най-големите частни работодатели в страната.

Повече от 60 години компаниите са сред лидерите в българското строителство, прилагайки най-високите европейски стандарти за качество и опазване на околната среда.

В контекста на визията си за устойчивост и иновации те непрекъснато инвестират в развитието на човешкия си капитал, внедряват модерни технически решения и успешни производствени практики, и подпомагат развитието на регионите, в които имат дейност.

Водени от убеждението, че хората са най-ценният актив на всяка компания, фирмите от групата създават нови работни места, инвестират в повишаване на квалификацията на служителите и насърчават професионалното им израстване.

За последната година са обучени над 120 служители в специфични направления като управление на трудовите процеси, безопасност и здраве в строителството, контрол на качеството, електробезопасност, стандарти в производството на пътна сигнализация и др.

Паралелно с това за последните години над 313 000 лв. са инвестирани в образованието на служителите. Към днешна дата повече от 40 души от персонала са студенти или вече успешно завършили бакалавърска или магистърска степен по специалности, свързани с тяхната работа, като компанията поема изцяло или частично разходите за обучение.

Като важен фактор за изграждането на екипа фирмите приемат процесите за развитие на корпоративните ценности и създаването на пълноценна среда и положителна комуникация.

Тиймбилдингите са запомнящи се събития, в които се надгражда усещането за общност, подсилва се съпричастността към общите цели и идеи, а хората истински се забавляват.

Текст: 24 часа