hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

С една година забавяне в пътната агенция беше подписан договорът за изграждане на тунел под връх „Шипка“. Изпълнител е ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД. От името консорциума договора подписаха Филип Маринов и Румен Игнатов.

Тунелът под връх Шипка, който ще включва две ленти за движение, ще бъде изграден на един километър западно от едноименния проход и на 1 километър източно от връх Малуша. Целият проект е за изграждане на участък с дължина от 10,5 километра, от които близо 8 ще са ново строителство, а останалите – реконструкция на съществуващия първокласен път между Габрово и Казанлък. Поръчката включва и изграждане на 5 тунела с обща дължина малко над 4 километра. Тунелът под Шипка ще бъде с дължина от 3,22 км и ще е най-дългият, изграждан до момента у нас. Останалите 4 тунела ще бъдат с дължина между 90 и 290 м. Проектът предвижда и строителство на 6 моста, подлез, 12 армирани насипа и две стоманобетонови стени – подпорна и укрепителна.

Стойността на договора за проектиране и строителство е 358 млн. лв. с ДДС.

Очаква се с построяването на тунела тежкотоварният трафик да се увеличи над 90%, а лекият над 50%. Изчисленията показват, че трафикът през тунела ще бъде два пъти по-голям и ще нарасне до над 10 хил. моторни превозни средства за денонощие.