hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Ремонтът на пречиствателната станция за питейна вода в село Ясна поляна стартира днес. На церемонията присъстваха областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, народните представители Андрей Рунчев, Галя Желязкова и Даниела Божинова, кметовете на трите общини, които се захранват изцяло или частично от язовира край селото – Иван Гайков, Приморско, Марин Киров, Царево и Иван Кичев, Средец и кметът на с. Ясна поляна Георги Георгиев.

Поставяме началото на едно от най-модерните хидротехнически съоръжения по Южното Черноморие, което ще реши проблем с над 50-годишна давност. През 2022 г., с решение на Министерски съвет, бяха отпуснати 23 млн. лв., с които от днес започваме градежа на нова пречиствателна станция. Тя ще осигури спокойствието на над 40 000 човека, които се захранват от водите на яз. Ясна поляна”, каза областният управител проф. Мария Нейкова. Тя благодари на всички, участвали в организацията на проекта.

Констатираното лошо техническо и експлоатационно състояние на пречиствателната станция към язовир “Ясна поляна“ наложи спешно да се търси финансиране и да се пристъпи към възлагане на обществени поръчки за двата етапа: първият – укрепване на старото съоръжение, за да не се налага спиране на водата през летния сезон и вторият – изграждането на новото пречиствателно съоръжение. Спешността на ремонтно-укрепителните дейности се наложи заради силно амортизираната конструкция на съоръжението, изградено пред 1973 г., и наближаващият край на експлоатационния му живот. Обект “Временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на ПСПВ на язовир “Ясна поляна“ приключи миналата година и само той беше на стойност 589 000 с ДДС.

В рамките на 10 месеца пречиствателната станция ще бъде изградена и ще отговаря на най-високите стандартни.

Инж. Иван Иванов, представител на „Хидрострой” – главен изпълнител на обекта, обясни, че е предвидено изграждането не само на нова помпена станция, но и на ново филтърно стъпало. Старото е аварирало и е укрепено спешно, за да може да издържи до края на туристическия сезон.

Новото строителство по никакъв начин не засяга работата на пречиствателната станция. Тя ще функционира до последно – докато бъдат изградени новите съоръжения. Тогава за 1-2 дни ще направим превключване, което означава, че най-много за 2 дни ще бъде спряно водоснабдяването. Имаме достатъчно опит и съм убеден, че ще се справим с предизвикателството до края на годината проектът да е готов”, коментира той.

Кметовете на общините, които се захранват с питейна вода от яз. Ясна поляна, също изразиха надеждата си всичко да върви в срок и наболелият проблем с водоснабдяването да бъде решен.

Имаме уверението както на изпълнителя, така и на ръководството на ВиК, че няма опасност за сезона заради ремонта. Предстои и завършването на водния цикъл, който в годините е бил доста компрометиран, което води до големи загуби на чиста питейна вода по системата. Това ще подобри и качеството, и количеството на питейна вода”, каза кметът на Приморско Иван Гайков.

Кметът на Царево Царево Марин Киров обясни, че миналата година е било извършено аварийно укрепване, с което е предотвратен проблемът с водоснабдяването. Той увери жителите на морските общини, че няма за какво да се притесняват.

Трябва да гледаме винаги по-голямата цел. Прекъсване на водоснабдяването може да има, но ще е много кратко. Миналата година имаше опасност от срутване на съоръжението и благодарение на бързите действия на държавата това не бе позволено”, допълни Киров.

Кметът на Средец Иван Кичев подчерта, че проблемът с безводието в Странджа стои на дневен ред. Затова са входирани два проекта за подмяна на водоносната мрежа на две от селата в общината – Загорци и Дюлево. „Този проект безспорно ще окаже положително влияние на община Средец. Половината ни регион се снабдява от яз. Ясна поляна. Всички имаме повод за радост”, заяви Иван Кичев.