hydrostroy

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Най-красивата сграда на жълтите павета – бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ в сърцето на София се превърна в корпоративен офис на „Хидрострой“ АД.

Автори на монументалната постройка са Георги Фингов, Никола Юруков и Димо Ничев. Дело на същото проектантско трио са и други емблематични сгради в столицата, като бившата Софийска банка на ул. „Московска” и Българската търговска банка.

Строежът на сградата на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество започва през есента на 1914 г. Тогава Андрей Ляпчев, Кирил Попов, Тодор Влайков и други именити българи, решават да изградят внушителна сграда, в която да се помещава застрахователното дружество. Строителството продължава цели 12 години и е завършено през 1926 г.

Сградата се състои от шест етажа и подпокривнно помещение. Разполага със сутерен, партер с парични салони, шест етажа за офис площи и обща застроена площ от 10 620 кв. м. Високата постройка завършва с осемстенен купол.

С уникалната си скулптурна композиция от три фигури, несъмнено той е най-ценният елемент в тази сграда. Видният скулптор Иван Лазаров поверява изпълнението на творбата на Тодор Делирадев. Скулптурата е направена от бял врачански мрамор. Фасадата и цялостният облик на зданието са решени в стил късен сецесион, повлиян от съвременната класика.

След 9 септември 1944 г. сградата е национализирана, а върху застраховането е наложено държавен монопол. След приватизацията на ДЗИ сградата става собственост на Емил Кюлев.

Новият собственик е инвестиционна компания „Мавели“, част от корпоративното семейство на „Хидрострой“, а обликът на сградата ще бъде напълно съхранен, като част от недвижимото културно наследство.